BeogradBeograd Finansije Porezi Računovodstvo
BeogradBeograd Finansije Porezi Računovodstvo
PROJEKTI
BESPOVRATNA SREDSTVA
SUBVENCIJE

PRILIKE ZA INVESTIRANJE UZ BESPOVRATNA SREDSTVA EU U 2021 – POLJOPRIVREDA, PRERADA I RURALNI TURIZAM

Sigma Solution > Vesti > PRILIKE ZA INVESTIRANJE UZ BESPOVRATNA SREDSTVA EU U 2021 – POLJOPRIVREDA, PRERADA I RURALNI TURIZAM

Objavljen je plan poziva za odobravanje projekata iz oblasti poljoprivrede za 2021. godinu, finansiranih iz IPARD II programa.

IPARD II je instrument za pretpristupnu pomoć finansiran od strane Evropske unije i to za oblast ruralnog razvoja. Potpisan je i usvojen za period 2014 – 2020. godina a predviđena podrška iznosi 175 miliona evra. Pomoć je namenjena jačanju konkurentnosti sektora proizvodnje i prerade hrane, što treba da pomogne postepenom prilagođavanju standardima EU u oblasti higijene, bezbednosti hrane, zaštite životne sredine, seoskom turizmu itd. Sprovodi ga Uprava za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Finansiranje se vrši kroz refundaciju, davanjem bespovratnih sredstava u određenom procentu od prihvatljivih troškova investicije. Srbija je do sada iskoristila manje od 10% budžeta koji je bio na raspolaganju. Više je razloga za to. Nedovoljna obaveštenost i zahtevna procedura su neki od njih ali glavna prepreka za većinu potencijalnih korisnika sa manjom ekonomskom moći je nedostatak finansijskih sredstava za sprovođenje projekta. Naime, finansiranje je potrebno izvršiti iz sopstvenih ili kreditnih (bankarskih) izvora da bi se po okončanju projekta u celosti, realizovala odobrena bespovratna sredstva. Podršku za finansiranje do momenta isplate iz IPARD programa pruža Razvojni fond Vojvodine, za korisnike za svoje teritorije, koji u svom programu ima kredite za investicije u okviru IPARD programa.

Sjajna vest je da su najavljene neke izmene o kojima možete pročitati na kraju ovog teksta.

Do kraja 2021. godine, očekuje se potpisivanje dokumenata za sprovođenje IPARD III programa za period 2021 – 2027. godine.

Za ovu godinu najavljena su poslednja tri javna poziva iz IPARD II:

U mesecu aprilu očekuje se objava za Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava – Mera 1, koja obuhvata Izgradnju i opremanje objekata, uključujući i nabavku opreme i druge mehanizacije, izuzev traktora. Konkurisati mogu i pravna lica i preduzetnici koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Rok za konkurisanje je u periodu april – jun 2021. godine. Budžet ovog prvog poziva je najveći i iznosi oko 56 miliona evra.

Bespovratna sredstva iznose do 60% prihvatljivih troškova investicije. Ako je lice mlađe od 40 godina taj procenat je 65%, ako je investicija u planinskom području povraćaj je i do 70%. Ako pri tome ulažete u upravljanje sopstvenim otpadom i otpadnim vodama možete računati i na dodatnih 10% bespovratnih sredstava.

U mesecu maju planirana je objava javnog poziva za delatnosti prerade poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva. Zvaničan naziv je Mera 3 – Investicije u fizičku imovinu u vezi sa preradom i marketingom poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva. Investicije mogu biti u objekte i opremu.

Najavljeno trajanje poziva je 04.05.2021. – 15.07.2021. godine a predviđeni budžet je 20 miliona evra.

Bespovratna sredstva iznose do 50% prihvatljivih troškova investicije uz dodatnih 10% za ulaganja u upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Poslednji poziv se očekuje u junu a namenjen je razvoju ruralnog turizma. Ova Mera 7 – Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja podržava investicije u objekte i opremu poljoprivrednih gazdinstava koji pružaju turističke usluge kroz smeštajne kapacitete.

Najavljeni period za podnošenje zahteva je jun – avgust 2021. godine a budžet iznosi 15 miliona evra.

Bespovratna sredstva iznose do 65% prihvatljivih troškova investicije.

Sjajna vest je da će se finansiranje po prvi put, ostvarivati kroz avans do 50% odobrenih sredstava. Očekuje se priprema i usvajanje izmena postojećih pravilnika, kojima će se urediti ove isplate.

Više o Meri 7 namenjenoj za ruralni turizam i Meri 3 opredeljenoj za preradu poljoprivrednih proizvoda, PO POZIVIMA U PRETHODNIM GODINAMA možete pročitati u tekstovima na našem blogu i preuzeti biltene sa korisnim informacijama o ovim programima, onako kako je važilo u prethodnom periodu.

Ako mislite da je IPARD prilika za Vas, kontaktirajte nas na mejl office@sigmasolution.rs ili kroz kontakt formu. Pružamo usluge pripreme dokumentacije, vođenje i okončanje postupka kod Uprave za agrarna plaćanja i dajemo svaku drugu raspoloživu pomoć za dobijanje dostupnih bespovratnih sredstava.