BeogradBeograd Finansije Porezi Računovodstvo
BeogradBeograd Finansije Porezi Računovodstvo
PROJEKTI
BESPOVRATNA SREDSTVA
SUBVENCIJE

PRILIKE ZA INVESTIRANJE UZ BESPOVRATNA SREDSTVA EU U 2021 – POLJOPRIVREDA, PRERADA I RURALNI TURIZAM

Sigma Solution > Vesti > PRILIKE ZA INVESTIRANJE UZ BESPOVRATNA SREDSTVA EU U 2021 – POLJOPRIVREDA, PRERADA I RURALNI TURIZAM

Objavljen je plan poziva za odobravanje projekata iz oblasti poljoprivrede za 2021. godinu, finansiranih iz IPARD II programa.

IPARD II je instrument za pretpristupnu pomoć finansiran od strane Evropske unije i to za oblast ruralnog razvoja. Potpisan je i usvojen za period 2014 – 2020. godina a predviđena podrška iznosi 175 miliona evra. Pomoć je namenjena jačanju konkurentnosti sektora proizvodnje i prerade hrane, što treba da pomogne postepenom prilagođavanju standardima EU u oblasti higijene, bezbednosti hrane, zaštite životne sredine, seoskom turizmu itd. Sprovodi ga Uprava za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Finansiranje se vrši kroz refundaciju, davanjem bespovratnih sredstava u određenom procentu od prihvatljivih troškova investicije. Srbija je do sada iskoristila manje od 10% budžeta koji je bio na raspolaganju. Više je razloga za to. Nedovoljna obaveštenost i zahtevna procedura su neki od njih ali glavna prepreka za većinu potencijalnih korisnika sa manjom ekonomskom moći je nedostatak finansijskih sredstava za sprovođenje projekta. Naime, finansiranje je potrebno izvršiti iz sopstvenih ili kreditnih (bankarskih) izvora da bi se po okončanju projekta u celosti, realizovala odobrena bespovratna sredstva. Podršku za finansiranje do momenta isplate iz IPARD programa pruža Razvojni fond Vojvodine, za korisnike za svoje teritorije, koji u svom programu ima kredite za investicije u okviru IPARD programa.

Sjajna vest je da su najavljene neke izmene o kojima možete pročitati na kraju ovog teksta.

Do kraja 2021. godine, očekuje se potpisivanje dokumenata za sprovođenje IPARD III programa za period 2021 – 2027. godine.

Za ovu godinu najavljena su poslednja tri javna poziva iz IPARD II:

U mesecu aprilu očekuje se objava za Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava – Mera 1, koja obuhvata Izgradnju i opremanje objekata, uključujući i nabavku opreme i druge mehanizacije, izuzev traktora. Konkurisati mogu i pravna lica i preduzetnici koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Rok za konkurisanje je u periodu april – jun 2021. godine. Budžet ovog prvog poziva je najveći i iznosi oko 56 miliona evra.

Bespovratna sredstva iznose do 60% prihvatljivih troškova investicije. Ako je lice mlađe od 40 godina taj procenat je 65%, ako je investicija u planinskom području povraćaj je i do 70%. Ako pri tome ulažete u upravljanje sopstvenim otpadom i otpadnim vodama možete računati i na dodatnih 10% bespovratnih sredstava.

U mesecu maju planirana je objava javnog poziva za delatnosti prerade poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva. Zvaničan naziv je Mera 3 – Investicije u fizičku imovinu u vezi sa preradom i marketingom poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva. Investicije mogu biti u objekte i opremu.

Najavljeno trajanje poziva je 04.05.2021. – 15.07.2021. godine a predviđeni budžet je 20 miliona evra.

Bespovratna sredstva iznose do 50% prihvatljivih troškova investicije uz dodatnih 10% za ulaganja u upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Poslednji poziv se očekuje u junu a namenjen je razvoju ruralnog turizma. Ova Mera 7 – Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja podržava investicije u objekte i opremu poljoprivrednih gazdinstava koji pružaju turističke usluge kroz smeštajne kapacitete.

Najavljeni period za podnošenje zahteva je jun – avgust 2021. godine a budžet iznosi 15 miliona evra.

Bespovratna sredstva iznose do 65% prihvatljivih troškova investicije.

Sjajna vest je da će se finansiranje po prvi put, ostvarivati kroz avans do 50% odobrenih sredstava. Očekuje se priprema i usvajanje izmena postojećih pravilnika, kojima će se urediti ove isplate.

Više o Meri 7 namenjenoj za ruralni turizam i Meri 3 opredeljenoj za preradu poljoprivrednih proizvoda, PO POZIVIMA U PRETHODNIM GODINAMA možete pročitati u tekstovima na našem blogu i preuzeti biltene sa korisnim informacijama o ovim programima, onako kako je važilo u prethodnom periodu.

Ako mislite da je IPARD prilika za Vas, kontaktirajte nas na mejl office@sigmasolution.rs ili kroz kontakt formu. Pružamo usluge pripreme dokumentacije, vođenje i okončanje postupka kod Uprave za agrarna plaćanja i dajemo svaku drugu raspoloživu pomoć za dobijanje dostupnih bespovratnih sredstava.

62 Odgovora
  1. SigmaSolution

   Poštovana, vrlo rado. Do sada ne, ali metodologija EU projekata je ista za Zapadni Balkan.
   U Crnoj Gori je trenutno otvorena Mjera-3 sa rokom podnošenja kompletne dokumentacije do 15.03.2021.
   Mjera-3 podržava preradu poljoprivrednih proizvoda. Iste oblasti kao u Srbiji plus prerada maslina i ribe.
   Ako imate konkretnu nameru investiranja pišite nam na office@sigmasolution.rs o čemu se radi.

 1. Srna

  Poštovani,
  Vlasnik sam bakine kuce u južnom Banatu u kojoj niko ne stanuje od 1990.god. Nalazi se u selu koje ima do 1000 stanovnika. Pošto sam skoro ostala bez posla razmišljala sam o otvaranju etno restorana. Tako sam i naišla na ovaj tekst. Da li imam pravo da podnesem zahtev za podsticaj u oblasti seoskog turizma?
  Unapred zahvalna!

  1. SigmaSolution

   Poštovana, poslaću Vam na mejl Bilten u vezi Mere 7 namenjenje ruralnom turizmu. Proverite da li konkretno ispunjavate uslove ili ćete moći ispuniti ih. Kao i postupak i način ostvarivanja prava… Dobićete sažete i bitne informacije.

     1. Sanja

      Postovani da li mozete da mi posaljete Bilten u vezi mere 7 za ruralni turizam.
      Unapred hvala.

     2. Jelena

      Molim vas,pošaljite mi Bilten da pogledam da li ispunjavam uslove za meru 7.Unapred hvala

    1. Zlatka

     Poštovani,da li možete i meni poslati na mail Bilten u vezi Mere 7 za ruralni turizam?
     Unapred hvala.

     1. Aleksandra

      Postovani dobila sam odgovor na mail, ali nigde nisam procitala da li podnosioc moze da bude u radnom odnosu ili ne? Da li to utice na odobrenje? Unapred hvala

     2. SigmaSolution

      Poštovana Aleksandra,
      u pravilniku koji reguliše Meru 7 nije isključena mogućnost da podnosilac bude u radnom odnosu. Podnosilac može biti fizičko lice, preduzetnik, pravno lice – svi sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom. Svi ovi oblici registracije kroz koju se obavlja delatnost mogu biti osnovani iz radnog odnosa. Postavlja se samo pitanje kroz biznis plan i celu aplikaciju da li ćete, na koji način i koliko ćete biti angažovani u obavljanju turističke delatnosti ako ste u radnom odnosu. Da li ćete primiti u radni odnos lica koja će obavljati potrebne poslove. Suština je koliko ćete biti sposobni ostvarivati prihoda da bi bili likvidni i profitabilni ako nemate zaposlene. Ako imate biznis model koji je ekonomski isplativ, nema smetnje.

  1. Sanja

   Poštovani, vlasnici smo parcele na planini Jagodjna u zapadnoj Srbiji. Razmisljamo o izgradnji smestajnih objekata za razvoj seoskog turizma. Mozemo li se konsultovsti sa vama, vezano za donacije? S’ tim u vezi da li mi mozete poslati na mail Bilten u vezi Mere 7 za ruralni turizam u planinskom podruciju?
   Unapred hvala.

 2. Radomir

  Poštovani,da li možete i meni poslati na mail Bilten u vezi Mere 7 za ruralni turizam u planinskom podruciju?
  Unapred hvala.

 3. Irena

  Poštovani,da li možete i meni poslati na mail Bilten u vezi Mere 7 za ruralni turizam u planinskom podruciju?

   1. Miljan

    Poštovani,da li možete i meni poslati na mail Bilten u vezi Mere 7 za ruralni turizam u planinskom podruciju?
    Unapred hvala.

     1. Ana

      Postovani,

      Da li mozete da mi posaljete na mail Bilten u vezi Mere 7?

      Unapred hvala

 4. Dragan

  Poštovani,da li možete i meni poslati na mail Bilten u vezi Mere 7 za ruralni turizam u planinskom podruciju?

 5. Ognjen

  Interesuju me detalji konkursa, u pitanju je palninska regija sa idejom specificnog modernog turizma kombinovanog sa poljoprivredom , besplatnim
  dobijanjem sadnica i samim tim postoji i ekoloski faktor..

  Konkurs:
  “ Bespovratna sredstva iznose do 60% prihvatljivih troškova investicije. Ako je lice mlađe od 40 godina taj procenat je 65%, ako je investicija u planinskom području povraćaj je i do 70%. Ako pri tome ulažete u upravljanje sopstvenim otpadom i otpadnim vodama možete računati i na dodatnih 10% bespovratnih sredstava.”

  Naravno ako nudite konsalting i pomoc pri realizaciji projekta rado bismo prihvatili da pokusamonda napravimo dogovor!

  Hvala

 6. Luka

  Poštovani,da li možete i meni poslati na mail Bilten u vezi Mere 7 za ruralni turizam u planinskom podruciju?

   1. Darko

    Poštovani, molio bih vas da mi pošaljete bilten u vezi mere 7 za razvoj ruralnog turizma. Unapred hvala
    Pozdrav

   1. Sinisa

    Poštovani,da li mi možete poslati Bilten koji se odnosi na Meru 7 ,u vezi ruralnog turizma?
    Hvala puno

  1. Aleksandra

   Postovani, molim vas da mi posalje te Bilten za meru 7 ruralni turizam. Interesuje me da li ispunjavam uslove. Unapred hvala.

 7. Gabrijela

  Moja porodica poseduje najstariju kućicu na selu, koju smo želeli da sredimo u etno stilu i izdajemo kao smeštaj. Da li sređivanje kuće (vodovod, sanitarije, grejanje itd.) podležu uslovima konkursa Mara 7?
  Hvala unapred,
  Gabi

  1. SigmaSolution

   Poštovana,
   adaptacija, sanacija, rekonstrukcija su takođe pod vrstama radova i nabavki koje su obuhvaćene programom. Potrebno je registrovanje poljoprivrednog turističkog domaćinstva i ispunjavanje ostalih predviđenih uslova… Poslaću Vam Bilten na mejl, da se upoznate sa procedurom i zahtevima..

  1. SigmaSolution

   Pozdrav, poslato. Poslednje informacije iz Uprave za agrarna plaćanja, su da će u četvrtom kvartalu 2021 biti raspisan drugi javni poziv za Meru 7.

 8. Dragan

  Poštovani,

  Molim vas za Bilten o ruralnom turizmu, a ako smatrate da postoje i dodatne novosti važne za razvoj u 2022.ljubazno vas molim i za to.

  Hvala vam unapred.

  lp

Ostavite odgovor

7 + eleven =