BeogradBeograd Finansije Porezi Računovodstvo
BeogradBeograd Finansije Porezi Računovodstvo
PROJEKTI
BESPOVRATNA SREDSTVA
SUBVENCIJE

Javni poziv za poljoprivredu – 55 miliona evra bespovratnih sredstava iz IPARD-a

Sigma Solution > Vesti > Javni poziv za poljoprivredu – 55 miliona evra bespovratnih sredstava iz IPARD-a

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je šesti Javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Javni poziv je raspisan 21. juna 2021. godine, a rok za podnošenje zahteva je 10. septembar 2021. godine.

Bespovratna sredstva iznose 6,6 milijardi dinara.

Visina podsticaja je 60-80% prihvatljivih troškova investicije bez PDV-a. Visina zavisi od toga da li se gazdinstvo nalazi u planinskom području ili je podnosilac mladi poljoprivrednik ili se ulaže u upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Pravo na podnošenje zahteva imaju:

 • fizička lica,
 • preduzetnici,
 • privredna društva (mikro, mala i srednja) i
 • zemljoradničke zadruge.

Oblasti koje se finansiraju su poljoprivredna i stočarska proizvodnja:

 • voće,
 • povrće,
 • grožđe,
 • ostali usevi: žitarice, šećerna repa, soja, suncokret, uljana repica, uljna tikva, lan, hmelj i konoplja
 • jaja,
 • mleko i
 • meso.

Prihvatljivi troškovi i investicije u fizičku imovinu su izgradnja, adaptacija, rekonstrukcija objekata, nabavka nove opreme, mašina i mehanizacije (osim traktora), zasadi voća, povrća i grožđa.

Novost je što se očekuje, kako je najavila direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović, da će od ovog poziva biti omogućena isplata podsticaja od 50% odobrenih bespovratnih sredstava po dobijanju rešenja o odobrenju tj. avansno. Pravilnik kojim to treba da se uredi još nije promenjen.

Detaljne informacije o Javnom pozivu, pravilniku i prilozima možete pročitati ovde ili na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Sigma Solution pruža kompletne usluge izrade zahteva, poslovnog plana i vođenje projekta do isplate..

Ako želite da preuzmete Bilten sa bitnim informacijama u vezi uslova, dokumentacije i načinu ostvarivanja prava na bespovratna sredstva ostavite kontakt u komentaru, pišite na mejl ili kroz kontakt formu. Poslaćemo vam korisne informacije u što kraćem roku.

Izvor: Sajt Uprave za agrarna plaćanja

2 Odgovora
 1. Aleksandar Marković

  Imam poljoprivredno gazdinstvo sa 850 stabala dunje na 1.2 hektara kao fizicko lice i imam i destileriju.
  Potrebna mi.je ograda a koliko razumem ovde ne mogu da uradim adaptaciju postojeceg objekta i da je pretvorim u dedtileriju

  1. SigmaSolution

   Poštovani Aleksandre,
   delatnost destilerija odnosno proizvodnja alkoholnih pića nije obuhvaćena IPARDom. Na žalost nije obuhvaćena ni Konkurentnom poljoprivredom.

   Da ste kojim slučajem samo poljoprivredni proizvođač, sa zasadom od 1,2 ha dunje, i da plodove plasirate drugima kroz otkup, prodaju itd. (bez obzira za šta će dalje da se koristi), imali bi pravo da konkurišite za investiciju u ogradu (žičana ograda za višegodišnje zasade). Dodatni uslov je da je investicija minimalne vrednosti 20.000 evra. Dodatno se cene i traže podaci o prodajama u poslednje dve godine.
   Predlažem Vam da na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, u delu Aktuelni podsticaji, proverite da li se neki od njih odnose na proizvodnju alkoholnih pića..

Ostavite odgovor

6 + five =