BeogradBeograd Finansije Porezi Računovodstvo
BeogradBeograd Finansije Porezi Računovodstvo
PROJEKTI
BESPOVRATNA SREDSTVA
SUBVENCIJE

Instalacija besplatnog ESIR-a Poreske uprave – Elektronska fiskalna kasa

Sigma Solution > Blog > Instalacija besplatnog ESIR-a Poreske uprave – Elektronska fiskalna kasa

Rok za prelazak na nove E- fiskalne kase se približava. Podsećamo to je 30.04.2022. godine.

Nije lako odlučiti kakvu fiskalnu kasu izabrati. Nemamo dovoljno informacija, koncept fiskalnih kasa je potpuno promenjen.

Ne mora se više imati klasičan uređaj moguća su razna rešenja softverska, hardverska ili kombinacija.

Članak u vezi toga imate na sajtu. Ako niste čitali, sada je pravo vreme.

Jedno od rešenja (ali koje pak nije za sve) je i besplatno rešenje Poreske uprave. Jednostavno je, ali sadrži samo osnovne opcije.

ESIR koji je Poreska uprava (PU), besplatno stavila na raspolaganje, zajedno sa svojim besplatnim V-PFR mogu da koriste obveznici koji:

 1. Prodaju usluga ili dobara obavljaju isključivo online (daljinski)
 2. Fiskalne račune izdaju preko uređaja sa Android operativnim sistemom (od 7.0 i noviji)
 3. Nemaju potrebu za izdavanjem avansnih računa
 4. Imaju povremene promete i malo artikala ili vrsta usluga koje pružaju
 5. Imaju dostupnost internet konekcije

Da dodamo još po nešto:

 • Obavljanje online prodaje podrazumeva da je na PGJO prijavi, kao vrsta poslovnog prostora, označena Daljinska trgovina.
 • Način plaćanja NE MOŽE biti Gotovina.
 • Fiskalni računi mogu u ovom slučaju da se izdaju preko mobilnih telefona ili tableta jer je napravljena samo za rad na android uređajima.
 • App je jednostavni ESIR (ne napredni) koji ne podržava opciju izdavanja avansnih računa.
 • Izveštaji za period ne postoje
 • Slanje računa postoji, čuvanje u pdf takođe. Postoji i štampa (što nije obaveza kod online trgovine)

Koji je to broj povremenih prometa odnosno transakcija na kojem će ova fiskalna kasa nesmetano raditi , ne može se još reći. Potrebno je da prođe neko vreme korišćenja da bi se uvidelo kojom brzinom može da se radi u aplikaciji bez prekida i zastoja. Sledi veliko testiranje za sve učesnike fiskalizacije.

Pretpostavljamo da je ovo optimalno rešenje za pružaoce online usluga ili povremenu prodaju proizvoda. Očekujemo da 5 – 10 računa dnevno može da se izda bez problema. Ali, praksa će pokazati, kao uostalom i za druga rešenja.

Novina je za sve i potrebno je da prođe period uhodavanja i prilagođavanja.

Tema ovog članka je instaliranje besplatnog rešenja ESIR-a i V-PFR-a koje je ponudila Poreska uprava.

Odmah da napomenemo, praktično bi bilo imati i instaliranu app mPorezi. Nije neophodno ali “mene leđa manje bole”. Postupak instalacije i pokretanja mPoreza naši pratioci na Newsletteru su već dobili. Dok ne objavimo blog na tu temu, pišite nam na mejl ili kroz kontakt formu, prosledićemo Vam taj Newsletter.

Da krenemo mi sa ESIR-om:

Aplikaciju ESIR možete instalirati na svoj mobilni telefon ili tablet sa GooglePlay-a. Možete je potražiti kao na slici ispod.

Ili jednostavno kliknite na sledeći link:

https://play.google.com/store/apps/details?id=online.taxcore.pos.purs

Prilikom instalacije, app će tražiti dve dozvole (za pristup video zapisima, fotografijaima, medijima itd.) oba zahteva DOZVOLITE (ALLOW). Kada završite instalaciju pojaviće se sledeće:

Kliknete na NOT NOW i važna napomena!!! – ODMAH PROMENITE JEZIK… App će se otvoriti na engleskom, idete na NOT NOW, na Settings, Language i promenite na Srpski. Ako to ne učinite odmah bojim se da posle nećete moći. Nama je ostalo pri jednoj instalaciji nepromenjeno i naknadno nismo mogli izmeniti.

Drugi razlog, osim promene jezika, zašto idemo na izbor NE SADA, je, što treba da podnesemo zahtev za Bezbedonosni element (BE).


Prelazimo na drugi deo, dobijanje Bezbedonosnog elementa.


Predlažemo da ne čekate poslednji momenat. Vreme od podnošenja Zahteva za BE do dobijanja odobrenja i poruke u E-poresko sanduče može potrajati.

Znači, krećemo od situacije da je ESIR već instaliran (ali ne i konfigurisan) na Vašem uređaju i tek onda podnosimo Zahtev za BE. (koji nam je potreban za konfiguraciju i povezivanje)

Za podnošenje Zahteva za BE potreban Vam je pristup E-porezima i delu koji se zove ESF – Elektronski servis za fiskalizaciju

Ako ste podneli PGJO prijavu, otvoren Vam je i izbor za pristup ESF delu. Kada izaberete ESF otvoriće se polje u koje treba da prekucate ponuđene znakove:

Nakon toga pristupate Elektronskim servisima za fiskalizaciju.

Na ovom servisu ćete kasnije imati pristup svojim podacima evidentiranim kroz otkucane fiskalne račune.

Sada nas zanima opcija za izdavanje Bezbedosnosnog elementa (BE). U Meniju otvorite sekciju Administracija i dalje idete na Zahtevi za izdavanje bezbedonosnog elementa:

Otvoriće se polje za unos poslovnog prostora, idite na strelicu i izaberete poslovni prostor i zatim klik na Zahtevaj BE.

Bitno u vezi izbora poslovnog prostora: moguće da će se pojaviti dva izbora, jedan sa punim nazivom firme (kako ste registrovani) i drugi u kojem je Jedinstvena oznaka koju ste dobili u Obaveštenju po podnošenju PGJO prijave i Naziv prostora koji ste naveli u kroz istu prijavu. Birate DRUGU opciju…

Preskačete deo koji se odnosi na Pametnu karticu i prelazite odmah na Certifikat.

Kopirajte sebi negde lozinku i PAK, ne morate je zapisivati. Možete ih i promeniti u svoje oznake (ja sam to radila) ali za to u stvari i nema potrebe.

DOPUNA 19.04.2022. Ima potrebe za dodeljivanjem svoje oznake za PAK! Naime kada se izradi Fiskalni račun, poslednji klik je na Potpiši račun i tada se zahteva unos PAK oznake. Tako da je bolje da je neka Vama pamtljiva, jer kucaćete je svaki put kada se izdaje račun. Ako menjate PAK (i PIN) pojaviće se na ekranu zahtev koliko brojeva odnosno slova treba da sadrži itd.

Kliknete na Pošalji i time ste podneli i poslednju prijavu u procesu Fiskalizacije.


Sada preostaje da proveravate Vaše poresko sanduče na portalu E-porezi i sačekate odobreni Zahtev sa linkom za preuzimanje BE.

Sama poruka, koju ćete dobiti, izgleda ovako:

Sadrži takođe i Lozinku i PAK iz prethodnog pasusa i link koji treba da se prekopira na uređaj na kojem će biti E-fiskalna kasa.


Sada je zgodno imati na istom uređaju instaliranu aplikaciju mPorezi. Jer, pravi je trenutak otvoriti mPoreze i poresko sanduče, otvoriti ovu poruku, kopirati link za BE, preći na ESIR i kliknuti na žuto polje Podesi.

Otvoriće se:

Nalepite link koji ste kopirali. sačekate preuzimanje i pojaviće se dalje:

Na isti način možete kopirati Lozinku i nalepiti ili ukucati ručno.

Posle toga na isti način otvoriće se za unos i PAK-a i time ste završili instalaciju.

Ako nemate mPoreze na istom uređaju, na neki drugi način podelite link za instalaciju BE sa računara (E-poreza) na mobilni telefon ili tablet gde ste pokrenuli ESIR.

ČESTITAMO!!! USPEŠNO STE SE FISKALIZOVALI!


EDIT 13.09.2022. U avgustu/septembru 2022. dešava se da link BE ne može da se kopira jer konstantno se pojavljuje poruka da je loša veza sa serverom ili da je link već iskorišten. Nakon prijavljivanja i zahteva da i u PU provere o čemu se radi sa budiefiskalizovan@purs.gov.rs stigao je sledeći odgovor:

Trenutno aplikacija ne radi na Android 12 OS. Za ostale koji su iznad verzije 7 postupite prema sledećem uputstvu:

Zahtevajte novi link odlaskom na servis ESF, u meniju Administracija/Poslovne lokacije dobićete spisak lokacija, kliknite na dugme Pregled odgovarajuće lokacije i u sledećem prikazu imaćete Listu bezbednosnih elemenata. Za izradjen sertifikat ćete imati dugme Zahtevaj link za preuzimanje. (nemojte koristiti stari sertifikat jer je najverovatnije iskorišćen)

Kada dobijete Obaveštenje sa linkom prosledite ga sebi na privatni email

Pristupite email-u i kliknite na link

Ukucajte captcha kod i kliknite na Kopiraj link

3. Taj link ubacite u ESIR aplikaciju kada Vam izađe poruka “Download certificate”.


Nadam se da Vam je pomoglo ako ste imali ovakav problem.


Dalje, predlažemo da otvorite Katalog i unesete Vaše artikle. Postupak je jednostavan, unosi se naziv, cena, ako niste u sistemu PDV-a poreska oznaka je A… Unos može i da se vrši kasnije po potrebi, menja cena i drugo.

Ponavljamo, radi se o najjednostavnijoj aplikaciji koja nema opcije za nivelacije, zalihe, izveštaje i sl…

Sva korisnička uputstva se nalaze na sajtu Poreske uprave. Da Vam olakšamo slede linkovi ka najpotrebnijem.

Uputstvo za rad sa aplikacijom možete pogledati ovde:

Na donjem linku možete pogledati kompletno korisničko uputstvo

Želimo Vam srećan rad i mnogo fiskalnih računa!

Verujemo da se uz ovo Uputstvo možete sami fiskalizovati.

Ako su ipak potrebna dodatna pojašnjenja ili druga vrsta pomoći, pružamo usluge online konsultacija.

Javite se da zakažemo termin i pošaljemo instrukcije za uplatu.

7 Odgovora
 1. Zdravo, instalirala sam ESIR aplikaciju, podesila na srpski, kao i aplikaciju mPorezi. Medjutim, ne znam kako da pristupim Eporezu. Da li mi je potreban citac kartica? Ovo mi je sve vrlo konfuzno. Vase objasnjenje svakako nije, ali sam nova u svemu ovome i prosto

  1. SigmaSolution

   Poštovana Kristina, ePorezima se pristupa isključivo sa Elektronskim digitalnim certifikatom.
   Instalira se na računaru, koliko se sećam sa sajta Poreske uprave se instaliraju određeni certifikati.
   AKo sami do sada niste koristili ePoreze, pretpostavljam da ste dali ovlašćenje Vašem knjigovođi da pristupa
   ePorezima u vaše ime i podnosi poreske prijave ili ima pristup Poreskom sandučetu.

   U svakom slučaju predlažem Vam da na sajtu Poreske uprave prođete taj deo, sve je vrlo jednostavno.
   Uz uslov naravno da imate Elektronskim digitalni certifikat.

 2. Milos

  Postovani,
  pokusavm da instaliram bezbedonosni element na telefon( huawei p30 pro i samsung j5 2016) i ne uspeva mi…tri puta sam trazio sertifikat i uvek dobijam isti odgovor …slaba konekcija sa serverom ili vec upotrebljen sertifikat…neki savet na kom uredjaju besplatni esir radi i sta sa instalacijom…Hvala

  1. SigmaSolution

   Poštovani Miloše,
   u poslednje vreme znam za više bezuspešnih slučajeva, potpuno ista poruka.
   Uslov je samo najmanje Android 7.0 a Vaši telefoni to sigurno ispunjavaju.

   Verujem da je u pitanju neki bag koji poreska treba da reši.
   Pišite im na budiefiskalizovan@purs.gov.rs

   Sledi odgovor koji smo dobili na našu prijavu nefunkcionalnosti..

   ” Poštovani,

   Link je jednokratan, pokušajte da ga selektujete i kopirate kao tekst ili ga prekucajte. Aplikacija na mobilnom podržava android 7 i novije verzije za pametne telefone. Kod rada na računaru pokušajte sa promenom pretraživača I brisanjem keš memorije.

   Podrška PU”

   1. SigmaSolution

    Nakon više zahteva za proveru, od strane PU odgovoreno je (13.09.) sledeće:

    Trenutno aplikacija ne radi na Android 12 OS. Za ostale koji su iznad verzije 7 postupite prema sledećem uputstvu:
    1. Zahtevajte novi link odlaskom na servis ESF, u meniju Administracija/Poslovne lokacije dobićete spisak lokacija, kliknite na dugme Pregled odgovarajuće lokacije i u sledećem prikazu imaćete Listu bezbednosnih elemenata. Za izradjen sertifikat ćete imati dugme Zahtevaj link za preuzimanje. (nemojte koristiti stari sertifikat jer je najverovatnije iskorišćen)
    2. Kada dobijete Obaveštenje sa linkom prosledite ga sebi na privatni email
    3. Pristupite email-u i kliknite na link
    4. Ukucajte captcha kod i kliknite na Kopiraj link
    NE MOGU SLIKU DA UBACIM – ako treba pišite na office@sigmasolution.rs poslacu mejlom..

    5. Taj link ubacite u ESIR aplikaciju kada Vam izađe poruka “Download certificate”.

Ostavite odgovor

eleven − 3 =