BeogradBeograd Finansije Porezi Računovodstvo
BeogradBeograd Finansije Porezi Računovodstvo
PROJEKTI
BESPOVRATNA SREDSTVA
SUBVENCIJE

Prelazni rok za E-fakture do kraja aprila 2022

Sigma Solution > Vesti > Prelazni rok za E-fakture do kraja aprila 2022

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas da će privredi i javnom sektoru, zbog potreba prilagođavanja novom sistemu elektronskih faktura, biti dat prelazni rok do kraja aprila naredne godine.

„Mi ćemo, pošto smo dobili dosta zahteva, do kraja godine izmeniti Zakon o elektronskom fakturisanju i dati prelazni rok do kraja aprila da se korisnici adaptiraju i osposobe da izdaju i primaju elektronske fakture. Očekujem da će te izmene biti usvojene od strane poslanika u Skupštini Srbije. Dakle, omogućićemo dodatni period da se usaglasite sa novim zakonom i završite sve informacione pripreme“, rekao je ministar Mali obraćajući se prisutnima na obuci za lokalne samouprave „Primena sistema elektronskih faktura“, održanoj danas u Palati „Srbija“.

Mali je naveo da su ostali rokovi, koji su navedeni u zakonu realni i da će nastaviti da važe i nakon zakonskih izmena.

Dakle, prvo nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakture i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora, i to će se primenjivati od 1. maja 2022. godine, umesto od 1. januara, baš kao i obaveza subjekta privatnog sektora da izda elektronsku fakturu subjektu javnog sektora.

Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, kao i elektronske fakture izdate od strane subjekta privatnog sektora, primenjivaće se od 1. jula 2022. godine, kao što je i bilo planirano. Takođe, obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine.

Izvor: sajt Ministarstva finansija RS, preuzeto 02.12.2022. https://www.mfin.gov.rs/aktivnosti/sinia-mali-prelazni-rok-do-kraja-aprila-za-prilagoavanje-sistemu-e-faktura

Naslov i ilustracije: Sigma Solution