BeogradBeograd Finansije Porezi Računovodstvo
BeogradBeograd Finansije Porezi Računovodstvo
PROJEKTI
BESPOVRATNA SREDSTVA
SUBVENCIJE

Finansijska podrška za žene preduzetnice i mlade

Sigma Solution > Vesti > Finansijska podrška za žene preduzetnice i mlade

Javni poziv vredan 100.000.000 dinara bespovratnih sredstava, dostupan je kroz Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade u 2022. godini.

Program sprovodi Ministarstvo privrede  u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije. Javni poziv po ovom programu je otvoren 24. januara i traje do utroška sredstava.

Finansijska podrška se sprovodi kroz kreditiranje i dodelu bespovratnih sredstava za finansiranje prihvatljivih investicija podnosioca zahteva.

Pravo da podnesu zahtev za bespovratna sredstva i kredit imaju:

 • preduzetnici,
 • mikro i mala privredna društva

registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, odnosno od 2017 do 2022. godine.

a čiji je:

 • osnivač i zakonski zastupnik žena. U privrednom subjektu koji ima više vlasnika, većinski udeo mora biti u vlasništvu jedne ili više žena (minimum 51%) i jedan od zakonskih zastupnika mora biti žena;
 • osnivač i zakonski zastupnik fizičko lice starosti do 35 godina. U privrednom subjektu koji ima više vlasnika, većinski udeo mora biti u vlasništvu jednog ili više fizičkih lica starosti do 35 godina (minimum 51%) i jedan od zakonskih zastupnika mora biti fizičko lice starosti do 35 godina.

Ulaganja koja se mogu finansirati u okviru ovog Programa obuhvataju:

 • kupovinu opreme, dostavnih vozila (uključujući i mopede na električni pogon) koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda, repromaterijala i sirovina i drugih transportnih sredstava uključenih u proces proizvodnje (novih ili polovnih, ne starijih od pet godina);

 • tekuće održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora do iznosa od 350.000,00 dinara;

 • operativne troškove, koji mogu da učestvuju najviše do 20% u strukturi ukupnog ulaganja, za koje se potražuju sredstva Programa.

Bespovratna sredstava iznose do 35% vrednosti ulaganja, odnosno do 45% vrednosti ulaganja za privredne subjekte sa područja lokalnih samouprava iz IV grupe razvijenosti.

Preostali iznos ulaganja finansira se iz kredita Fonda za razvoj RS:

 • ukupan rok otplate do 5 godina
 • grejs period do 1 godine
 • kamatna stopa 1%  godišnje uz garanciju banke ili
 • 2%  godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja
 • primena valutne klauzule.

Iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu (kredit + bespovratna sredstva) ne može biti manji od 400.000,00 dinara,  niti veći od 6.000.000,00 dinara za sve privredne subjekte.

O uslovima konkursa i potrebnoj dokumentaciji saznaj više na:


Izvor: https://fondzarazvoj.gov.rs/

Sigma Solution pruža usluge izrade projektne dokumentacije po Javnim pozivima Fonda za razvoj.

Ako ispunjavate uslove i potrebna Vam je stručna usluga, javite se kroz Kontakt formu ili nam pišite i ostavite kontakt na office@sigmasolution.rs.

Javićemo Vam se u najkraćem mogućem roku.